fredag 25 oktober 2013

Brev till miljöminister Lena Ek om vargpolitiken 2013

Följande brev har skickats till miljöminister Lena Ek 25 oktober 2013:

Hej miljöminister Lena Ek!

Vi är några elever från Stagneliusskolan i Kalmar som skulle vilja uttrycka våra åsikter kring er vargpolitik. Vi är oroliga över hur ni tänker angående antalet vargar i Sverige.

Vår åsikt är att 170-270 vargar som ni anser vara det rätta och bästa antalet vargar är för lite. Den storlek på vargflock som ni är ute efter innebär att ca 200 vargar måste bort. Detta tycker vi går emot både EU, Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och det som är moraliskt rätt. Vi undrar hur ni tänker att det ska gå att genomföra en sådan förändring av storlek på vargstammen?

Vår åsikt är att de vargar som finns i landet idag, omkring 400 vargar, är lagom. Istället för att skjuta vargar som stör människor så kan man utöka skydd och stängsel. På så sätt kan vi fortsätta ha en frisk och stor vargstam men samtidigt visa hänsyn till berörda människor som lever med vargen tätt inpå i vardagen. För samernas del får man se till att öka skyddet ytterligare så att de inte påverkas av vargarna. De mest utsatta områdena kanske behöver någon form av övervakning. Samerna är ju negativa till att vargarna dödar deras renar och förstör renskötseln. Med ökat skydd kan man göra dem nöjda, utan att döda en enda varg. För att vargstammen ska fortsätta vara frisk tycker vi även att man kan importera vargar med nya gener, tex från Ryssland. Man kan också se till att möjligheterna för vargar från andra vargstammar att vandra in i landet ökar.

Vi tycker inte att licensjakt borde tillåtas i Sverige. Vi behöver bevara de vargar som finns kvar och inte döda dem. Risken att många fler vargar dödas blir mycket stor om licensjakten finns kvar i Sverige. EU är emot all licensjakt, det vore att gå emot EU:s regler om vi åter skulle införa det igen. Skyddsjakt tycker vi ska fortsätta finnas men med striktare regler. Om man har uppmärksammat en problemvarg tycker vi att man måste anmäla detta och be om tillstånd för att få skjuta den. Detta får vara som sista utväg om det inte finns något annat sätt, tex att flytta den. Eftersom ni i regeringen anser att antalet varg så småningom kommer att öka tycker ni att licensjakt borde införas i landet igen. Vad har ni för argument som stödjer detta? Vi anser att man istället för att införa licensjakt igen så kan man försöka hålla mer koll på hur stor vargflocken är. Om stammen växer för mycket blir det så klart ett problem och det är därför vi tycker att man ska övervaka och försöka hålla stammens storlek på en jämn nivå. Vi borde satsa på att ha en frisk vargstam och minskad inavel. Vad som händer i framtiden kan vi aldrig veta. Om vi får en vargflock i lagom storlek och övervakar att den inte växer för mycket, ökar skyddet för dem som berörs och ökar budgeten för skydd åt samerna så kan vi förhoppningsvis göra alla nöjda.

Vi hoppas på svar och att kunna diskutera vidare med er om detta.

Med vänlig hälsning,
SA13A Stagneliusskolan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar