tisdag 1 april 2014

Sex och samlevnad, elevers debattinlägg

Hur ser Amnesty International på prostitution? Är det någon skillnad mellan deras syn och exempelvis Amnesty Sveriges syn? Hur ser Sveriges lagar ut gällande prostitution? Hur ser världen på prostitution?

Prostitution ses som ett kontroversiellt ämne världen över. Inte minst när det gäller frågan om det borde legaliseras eller inte. Kan det vara så att förbud mot prostitution strider mot de mänskliga rättigheterna? Det sägs i alla fall vara en starkt bidragande anledning till att organisationen Amnesty International har valt att ta ställning till att sexhandeln ska legaliseras.

Amnesty International, som verkar för mänskliga rättigheter har nu valt att gå ut med att de ser positivt på legalisering av prostitution. En nyhet som väckt reaktioner runt om i världen. Det har kommit som en chock för många. Ett framstående argument som dem använder för att stödja sin åsikt om avkriminalisering är att förbud mot sexhandel kränker de prostituerades mänskliga rättigheter. Däribland deras rätt till hälsa, jämlikhet, säkerhet och personlig integritet.

Skribenterna bakom artikeln “Amnesty sprider myter om sexhandeln” lyfter fram fyra tänkbara myter kring prostitution som kan ha haft influens gällande Amnesty Internationals ståndpunkt:

  1. Sexhandel kan liknas vid ett frivilligt avtal mellan två vuxna och jämbördiga människor. Däremot är det ganska vanligt att tvång inkluderas, oftast i form av någon sorts våld från antingen kunden eller en hallick. Detta faktum har kommit fram genom forskning och observationer.
  2. Den illegala sexhandeln kommer i stort sett att försvinna om sexhandel avkriminaliseras. Förespråkarnas vision är att det kommer bli som ett “vanligt” yrke på arbetsmarknaden, gällande löner, skatter och dylikt. Forskning och observationer från Holland har dock visat att en sådan åtgärd inte får önskad effekt, då exempelvis hallickarna inte vill förlora en del av sin inkomst på utgifter som skatt och rimliga löner. Vid legaliseringen ökade även efterfrågan, vilket har gjorde att sexhandeln marginellt ökade.
  3. Att människohandel för sexuella ändamål minskar, då prostitution blir som ett yrke där hallicken kan “anställa” arbetskraft och på så sätt inte behöver människohandlare. Även här är observationer från Holland tydliga och visar att det inte stämmer. Detta eftersom det inte fanns tillräckligt stort utbud av kvinnor som var villiga. Det gjorde att hallickarna ändå tvingades vända sig till människohandlare.
  4. Bilden av att det är som vilket yrke som helst och att det då är individens frihet att kunna arbeta som prostituerad och samtidigt veta vad det innebär. I praktiken ger titeln “prostituerad” med stor sannolikhet större risk att drabbas av våld, könssjukdomar, och hot mot den mentala hälsan. Detta kan i sin tur leda till missbruk och kostnader för samhället i form av sociala utgifter.

Amnesty Sverige tycks inte ha någon officiell åsikt kring Amnesty Internationals förslag ännu. Ämnet ska diskuteras med bland annat organisationer som arbetar för kvinnors rättigheter i Sverige och det är en process som sedan ska ge ett svar på vart Amnesty Sverige står i frågan. Någon som har reagerat är Gertrud Åström, ordförande i Sveriges Kvinnolobby och medlem i Amnesty Sverige. Hon är emot en eventuell legalisering och är frustrerad över att Amnesty Sverige inte direkt tagit avstånd, bland annat med tanke på Sveriges lagar. Även jämställdhetsminister Maria Arnholm ser på detta med förvåning och menar att det är obegripligt.
(Svd.se)



Efter att ha läst om Amnesty Internationals synvinkel och Amnesty Sveriges synvinkel är det inte så lätt att jämföra de olika sidornas synpunkter, då Amnesty Sverige inte kommit ut med en officiell åsikt än. Däremot kan jag spekulera i hur jag tror att det kommer bli. Med tanke på hur de två personerna jag nämnt ovan reagerade känns det som att många andra på liknande poster kan komma att ha samma åsikt. I så fall borde ju debatten och diskussionen leda till att Amnesty Sverige ställer sig emot Amnesty Internationals förslag.

Sverige har en speciell lagstiftning gällande prostitution. Att sälja sex är tillåtet, dock är det förbjudet att köpa. Maria Arnholm menar att detta har flyttat normer i opinionen och att inställningen gentemot prostitution blivit mycket tuffare. Koppleri är liksom sexköp förbjudet. Det finns även lagar gällande skatt och pension. De säger att individen ska ha möjlighet till F-skattesedel för en laglig verksamhet att sälja sexuella tjänster. Det råder skatteplikt för inkomsterna, vilket ger rätt till socialförsäkring och pension. Anställning för sexhandel innebär brott mot kopplerilagen, vilket gör att A-skatt ej kan beviljas.

För att få ett perspektiv på hur det ungefär ser ut i världen kan vi utgå från tabellen på wikipedia, som visar att prostitution är tillåtet i en stor del av EU-länderna. Det går även att se i tabellen med årtal att fler länder börjar reglera sina lagar gällande prostitution och det ser ut att bli mindre allvarligt eller till och med fullt lagligt. En stor del av världens länder har alltså legaliserat sexhandeln. Detta innebär att Sverige, för tillfället, är betydligt hårdare i frågan än många andra länder på jorden.
(Wikipedia.se)

//elev i SA13A


Referenser
1. Svd.se “Amnesty sprider myter om sexhandeln” http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svep-trafficking-i-europa_8931532.svd?sidan=7
(Hämtad den 14-3-2014) Artikeln är skriven av Michael Karlsson, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola och Nujin Tasci, masterstuderande i statsvetenskap vid Södertörns högskola. Artikeln publicerades den 1-2-2014 och uppdaterades den 7-2-2014.

(Hämtad den 14-3-2014) Artikeln publicerades den 28-1-2014 och uppdaterades den 7-2-2014.

3. Wikipedia.se “Prostitution” http://sv.wikipedia.org/wiki/Prostitution
(Hämtad den 14-3-2014) Sidan ändrades senast den 27-2-2014)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar