måndag 31 mars 2014

Sex och samlevnad, elevers debattinlägg

Är det okej att sälja sin kropp?
Vi tycker att det är okej att köpa sex om personen som ska sälja sexet har en egen vilja och frivilligt vill sälja sex. Det är alltså okej om de involverade personerna kommer överens om en sexuelltjänst och ett visst pris.

Samtidigt tycker vi att de ska vara olagligt om en person blir påtvingad att sälja sin kropp och när en del av pengarna inte går till säljaren utan någon bakom kulisserna. Med detta menar vi saker som trafficking då människor säljs sexuellt utan att de vill det.

Men samtidigt tycker vi att det är okej med företag som säljer sex om sexsäljarna självmant sökt en tjänst där och de ska ha rätt till att säga upp sig när de vill utan drastiska konsekvenser. På detta sätter skulle sexhandeln bli säkrare. Man kan säga att männen eller kvinnorna som säljer sig skulle få en säker lokal att utföra tjänsten på. Risken som finns om två personer gemensamt kommer överens om en allmän plats där de ska träffas och sedan ta sig till någon plats för att utföra tjänsten är att säljaren inte är säker. Saker som att bli kidnappad, inte kunna säga ifrån skulle lätt kunna ske. Men om det skulle finnas företag som skulle ha speciella lokaler skulle man kunna undvika detta. Man skulle också kunna utföra tester på sexköparna för att se om de bär på någons slags sjukdom som kan överföras via sex. Man skulle också kunna utföra tester på köparna för att se om de är påverkade av saker så som alkohol/knark. På detta sätt skulle säljaren kunna känna sig mycket mer säker. Saker som betalning och tid skulle inte kunna variera. Exempel saker som att man betalar för en timme men håller på i två skulle inte kunna förekomma.

Är det okej att köpa sex runt om i Europa?
I alla länder runt om i Europa förutom Sverige är det tillåtet att köpa och sälja sex inom vissa gränser. Exempel: I Grekland är det bara okej att sälja sex om man har tillstånd, saker så som hälsokontroller krävs. I Sverige är det okej att sälja sex men inte att köpa vilket vi tycker är konstigt. En anledning till att det kan vara såhär är att polisen ska kunna lägga upp falska annonser där folk vill sälja sig. På detta sätt kan de få tag på t.ex. pedofiler.

Att det är olagligt sänker deras mänskliga rättigheter såsom hälsa, jämlikhet, säkerhet och personlig integritet. Det finns fyra myter gällande sexhandel

  1. Sexhandel kan liknas vid ett frivilligt avtal mellan två vuxna och jämbördiga parter, det vill säga att en köpare och en säljare kommer överens om ett pris för en viss sexuell tjänst.

  1. En legalisering leder till att man blir av med den illegala sexhandeln.

  1. Legalisering av sexhandel hjälper till att bekämpa människohandel för sexuella ändamål, ibland kallad sex trafficking.

  1. Prostitution kan beskrivas som vilket yrke som helst. Med andra ord, att individer förstår vad det innebär att jobba som ”sexarbetare” och att de är fullt kapabla att själva välja det bland en mängd andra yrken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar