måndag 17 mars 2014

Sex och samlevnad, elevers debattinlägg

Här kommer ett debattinlägg från klassen med sex och samlevnadstema. Vi kommer att debattera i klassen och publicera svar till inlägget. Gör gärna det i era klasser!

Vilken ålderskillnad är okej i ett förhållande? Är otrohet någonsin rätt? Vad bedöms som otrohet?


Det beror på vilken ålderskillnad som vi tycker är okej. Om båda personerna i förhållandet är äldre så gör det inte så mycket om det är en stor ålderskillnad. Däremot om man är yngre än 18 år och är tillsammans med någon som är 5-10 år äldre så tycker vi att det är lite för gammalt. När man är så pass ung så får man hålla sig till sin egen åldersgrupp, det är ju ändå rätt så stor skillnad på hur mycket man har utvecklats. Dessutom så finns det en lag som säger att om man själv är äldre än 15 år har sex någon minderårig så är det olagligt och bedöms som pedofili.


Vi tycker att otrohet aldrig är okej, om man är i ett förhållande så tycker vi att man ska hålla sig till sin partner. Om man inte är lycklig i sitt förhållande så borde man göra slut innan man försöker hitta nån ny. Även om man är mitt uppe i nån form av kris i förhållandet så är det inte heller okej att vara otrogen. Man är forfarande tillsammans och även om du eller din partner har förlorat känslorna för varandra så är man ändå inte tillgänglig för andra. Tex så lyssnade vi på ett radioklipp där Margareta, 90 år, berättade om sina erfarenheter av nätdejting. Hon hade då blivit lurad av en man som utgavs sig för att vara singel, i själva verket var han dock gift. Hans ursäkt till detta var att han kände sig singel. Det tycker vi var en väldigt dålig ursäkt! Om han känner sig singel och hellre vill vara det än gift med sin nuvarande fru, så får han skilja sig innan han börjar flörta runt.


Man bör alltid vara öppen med sin partner i sitt förhållande, det tycker vi att man är skyldig sin partner. Vi tycker att det är helt okej att ha vänskapsrelationer med det motsatta könet men så fort man blir mer intresserad så har man gått över gränsen. Om man behöver radera sms så att din partner inte ser dem, så är man redan där. Då finns det uppenbarligen någonting som man vill hålla hemligt för sin partner och det är aldrig bra! Om du får känslor för någon annan, även om du inte berättar det för den personen, så tycker vi att det är att vara otrogen. Om ens tankar och känslor är hos någon annan tex när man är med sin partner så har man gått över gränsen. Då bör man diskutera detta med sin partner, istället för att hålla det hemligt. För även om det inte hänt nåt fysiskt mellan er två så tycker vi ändå att det är att vara otrogen. I ett förhållande så ska man kunna vara ärliga och lita på varandra, om man inte är det så kommer det inte fungera.


"There are two people in a relationship but some bitches don’t know how to count."


MVH
Två flickor i SA13A

5 kommentarer:

  1. Vi anser att det inte går att säga någon speciell gräns för hur gammal ens partner ska vara eftersom att det beror på hur man är som person men att efter att man fyllt 16-17 så är det inte så stor skillnad om man skulle vara tillsammans med någon som är till exempel 20.

    Vi håller med om allt de skrev om otrohet, det är aldrig okej att vara det och det är aldrig okej att låtsas som det inte har hänt och gå tillbaka till sin partner utan att berätta vad som hänt. Tänk om det hade varit du som blev utsatt för otrohet.

    //Elever ur SA13B

    SvaraRadera
  2. Vi håller med om att det är fel när en 18 åring är tillsammans med till exempel en 13-åring, där det skiljer sig 5 år, samtidigt som vi anser att det skulle vara helt ok om en 40-åring och en 45-åring vore tillsammans. Detta beror på att en 13-åring och 18-åring befinner sig på nästan helt olika delar av livet och vill olika saker. Däremot befinner sig en 40-åring och 45-åring på samma plats i livet och därför kommer relationen fungerar mycket bättre och accepteras på ett annat sätt i samhället.
    Det känns lite irrelevant med stycket om Margareta som var nittio år och berättade om sina erfarenheter om nätdejting. Det här området som vi arbetar med handlar väl i alla fall om hur det är att vara ung idag och ungdomar i allmänhet. Ett stycke om någon i vår ålder som berättade om sina erfarenheter kring ämnet hade kanske varit mer passande?
    Vi vill också tillägga att man inte skriver “There is two people…” utan att man skriver “There are two people...”.

    //Tre elever ur SA13B

    SvaraRadera
  3. Det är som ni säger att åldersskillnad kan öka ju äldre man blir. Mognad är en annan viktig del i ett förhållande. En 18 åring kan vara lika mogen som en 15 åring och tvärt om. Det beror även på vad man känner är bäst för en själv. Trivs man med en äldre partner ska man självklart gå på sina egna känslor och inte på normer i samhället.

    Vi håller med om allting som stod om otrohet, bra skrivet.

    //elever ur SA13B

    SvaraRadera
  4. Er text var svår att läsa eftersom att det saknades en röd tråd och det blev väldigt hoppigt mellan argumenten. Vi håller delvis med om ert budskap. Otroheten håller vi med om, men sättet att framföra åsikten kan ändras. Det är lätt att det låter som en undanflykt för att förbättra det när man bara skriver “Det tycker vi, det är dåligt, mm..”. Mer statistik eller vardagsrelaterade händelser behövs för att stärka upp det. Det är lätt att det inte blir trovärdigt.

    Vi förstår ert ställningstagande i åldersskillnad, men vi vill gärna inflika med lite. Idag är det rätt vanligt att kärleken uppstår mellan större åldersskilnader. Det är väldigt vanligt att tjejer i tonåren vill ha äldre och mognare killar pga av att tjejer utvecklas i mognad tidigare och kan kompensera upp när killarna är äldre. Man vill ha en partner som ligger på samma mognadsnivå. För vissa behövs det då en större åldersskilnad för att uppnå det. Så lite som 5 års skillnad är egentligen ingenting. Det som spelar roll är att man tycker om varandra, och att båda är med på vad som gäller. Kärlek behöver inte alltid heller betyda sex. Det finns många tjejer som är i ett förhållande från tidig tonår men inte har sin debut förrän senare i tonåren. Lagen om en åldersgräns på 15 år är till för det juridiska perspektivet. Men att ha sex när båda är fullt med på det, vet möjliga konsekvenser, hur man ska skydda sig, känner sig trygg med sin partner och känner sig redo så spelar inte åldern in. Det är du som bestämmer över din kropp och vad du gör med den.
    Lagen finns till som ett stöd och en rimlig ålder för att ha samlag, men det är den egna individen som avgör när den är redo.

    //elever i SA13A

    SvaraRadera
  5. Om ens partner är 4 år yngre än en själv, så spelar båda partners åldrar stor roll. Om killen är 20 år och tjejen är 16 år, så är skillnaden för stor. Killen har nu mognat, och tänker mer på konsekvenserna, medan tjejen fortfarande är ung och inte vet vad hon vill. Hon tänker inte på konsekvenserna, men lever mest i nuet. Hennes behov går före alla andras. Men om killen är 24 år gammal, och tjejen är 20 år gammal, så är de båda väldigt mogna. Enligt vetenskapsmännen så mognar tjejerna tidigare än killarna, men det kan hända att man mognar tidigare eller senare. Men just nu är de båda i en perfekt ålder att ha ett förhållande. De båda tänker på framtiden, sätter den andre partners behov före sina egna och gör vad som helst för den andre partnern, så länge det inte går för långt.

    Är man redan i ett förhållande, så ska man hålla sig till den partnern. Även om man inte är gift, att man inte har lovat varandra att älska varandra för evigt, vara evigt trogen mot sin partner, så ska man endast ha den personen i sina tankar, och inte börja fantisera om någon annan. Om det är en kändis så är det ok, men om det är en person som partnern känner, så är den personen otrogen. Om man börjar få känslor för någon annan än den personen som man är ihop med, så ska man avsluta förhållandet innan det går för långt, dvs att man försöker ta kontakt med den personen som man är kär i, flörtar osv, så ja. Vi håller med dem om detta.

    / 3 flickor i SA13A1

    SvaraRadera