måndag 17 mars 2014

Sex och samlevnad, elevers debattinlägg

Här kommer ett debattinlägg från klassen med sex och samlevnadstema. Vi kommer att debattera i klassen och publicera svar till inlägget. Gör gärna det i era klasser!

Tjatsex och våldtäkt, vad är skillnaden?


Ett nej är ett nej. Men när blir ett nej ett okej? Många personer, unga som gamla, har kanske någon gång varit med om tjatsex och var går gränsen mellan tjatsex och en våldtäkt?


Nu finns det en kampanj som tar upp just dessa frågor. Jenny Rosén är projektledare för kampanjen okejsex.nu. På sidan visas statistik upp om våldtäkter. En statistik från 2007 visar att 6 av 10 våldtäkter begås antingen i offret eller förövarens bostad. I en tredjedel av alla anmälda våldtäkter har offret till och med en nära relation till gärningsmannen. Detta tar hål på myten om att våldtäkter oftast sker utomhus och utav en okänd gärningsman. Kunde dessa våldtäkter startat som tjatsex i början? Kanske ska du tänka om nästa gång du ber om sex och tänka på vad det kan utvecklas till och vad konsekvenserna blir.


Även fast du kanske inte ser det ur samma perspektiv, bör du veta vad som menas med att gå över gränsen. Enligt en ny lag från 2005 står det klart och tydligt vad som gäller. Det är inte bara vaginalt samlag som anses som våldtäkt. Även oralt och analt samlag kan även anses som sexuellt brott. För att samlaget ska anses som en våldtäkt ska det skett genom tvång eller med hjälp av våld, offret ska ha varit i ett hjälplöst tillstånd eller ska offret ha varit minderårig.

Så efter du läst detta inlägg tycker du fortfarande att nej är ett okej? Tycker du också att tjatsex är så oskyldigt egentligen. Tjatsex eller våldtäkt, vad är skillnaden?

MVH
Tre flickor i SA13A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar