måndag 31 mars 2014

Sex och samlevnad, elevers debattinlägg

I denna artikeln från nyheter24.se, så skriver skribenten om att en 13-årig pojke våldtog sin åtta-åriga lilla syster efter att ha sett porr på sitt X-box. Den 13-åriga pojken stötte på porr under tiden han spelade X-box. Efter det så ville han testa det han hade sett och valde att testa det på sin lillasyster. Pojken är nu anklagad för både våldtäkt, trakasserier och för att ha tvingat sin syster att utföra sexuella handlingar. Under rättegången frågade man varför han gjorde det och pojken svarade “jag valde min lillasyster för att hon är så liten och kommer därför inte att minnas någonting”.

Frågan är nu då vems fel är detta? Så klart så är det otroligt fel av pojken. Har föräldrarna och Internetföretagen en del av felet också? Barn och ungdomar kan idag få tag på porr hur enkelt som helst. Porrsidor har normalt sätt en åldersgräns på 18+ men de flesta struntar i denna regel. Internetföretagen kan göra det mycket svårare för barn och ungdomar att använda dessa porrsidor. Varför gör dem inte det?
Många barn som har kollat på porr tror att det är så det går till när deras föräldrar har sex med varandra. Föräldrarna ska egentligen ta tag i deras barn och berätta och förklara för dem att det inte alls är så. Därför så får föräldrarna en del av ansvaret för ett sådant fall som detta. Men större delen av felet ligger hos pojken som utförde detta hemska dåd. Han gjorde ju detta trots att han vet att det var helt fel.
Ifrån ett naturvetenskapligt perspektiv: kan pojken ha någon slags psykisk störning eller något annat fel?
Kan något genetiskt spela roll i detta fall?
Forskare har sagt att rent generellt sett så är det svårt att undersöka orsakssamband mellan psykiska sjukdomar/störningar till kriminalitet och olika våldsbrott. Man kan teoretiskt sett inte veta om pojken har en psykisk störning. Skulle det förändra hans brott om han nu hade en psykisk störning?  http://www.forskning.se/nyheterfakta/teman/bakomvansinnet/tiofragorochsvar/finnsdetpsykiskasjukdomarsomgornagonmeraggressivellerfarlig.5.303f5325112d7337692800013711.html

Hur som helst kan nog de flesta säga att pojkens dåd är otroligt hemskt och fel.
Hans lillasyster kommer att minnas detta för alltid. Tänk på flickan, hur kan hon må?
Hur som helst så skulle alla dessa faktorer spela in i detta fall. Vem har störst del i detta? Är det Internetföretagen? Är det föräldrarna? Är det endast pojkens fel?
Vad tycker ni?

“Du lever ständigt i konsekvenserna av dina tidigare beslut”

/ anonym SA13A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar